Geniální systém dotací

22. 05. 2019 12:55:49
Považujete způsob jejich přidělování za neprůhledný, korupční a neefektivní, ale určitě ne za geniální? To ale jenom proto, že jste nepochopili, jak vlastně systém funguje...

Tabulky s nápisy, že to a to bylo vybudováno díky dotacím z EU, vidíme na mnoha areálech a stavbách, „úspěšnost“ čerpání evropských dotací byla vždy jedním z důležitých kritérií hodnocení práce každého ministra. Prostě dotace, dotace, dotace... Skoro by člověk získal dojem, že bez dotací bychom byli úplně ztracení a odsouzeni k živoření. Jaké peníze to ale prostřednictvím dotací vlastně dostáváme?

Popravdě řečeno jsou ty peníze, které z nás (občanů nebo firem) stát dříve vytáhl a později nám určitou část z nich jako dotace (často prostřednictvím EU) s velkou slávou a halasem vrací. Mnohokrát jsem přemýšlel, jaká část to vlastně je. Oficiální statistika se z pochopitelných důvodů nevede a tak je ponechán velký prostor pro naši fantazii a představivost. Kolik že to tedy „díky“ dotacím dostaneme zpět z každé námi zaplacené stokoruny? 30 nebo 40 Kč? Možná ještě méně...

Z vybrané částky se totiž především musí zaplatit spousta nákladů s dotacemi spojená. Za prvé to je armáda úředníků, která se správou, přidělováním a kontrolou dotací zabývá. Rozhodně jich není málo a zejména ti v Bruselu nejsou určitě špatně zaplaceni. To musí být hodně velká položka. Dále kdo chce dotace získat, musí sepsat žádost podle velmi komplikovaných pravidel a doložit spoustu údajů. Zkušení tvrdí, že to je práce minimálně jednoho člověka na plný úvazek po celý rok, a často si zájemci najímají ještě odbornou firmu, aby měli jistotu, že žádost nebude zamítnuta pro formální nedostatky. To taky něco stojí.

Další náklady představují úplatky patřičným osobám, aby právě dotyčná žádost „prošla“. Nelze tvrdit, že se to děje u každého projektu, ale řada odhalených korupčních caus hovoří jasně o tom, že i s tím se musí počítat. A malé peníze to rozhodně zase nejsou. Dalším nákladem jsou projekty, které vznikly jenom proto, že na ně bylo možné získat dotaci. Jiný důvod nebyl, protože je vlastně nikdo nepotřeboval. Takže prostě jen vyhozené peníze... Abstrahovat můžeme od nákladů na výběr peněz prostřednictvím daní, protože ty se používají nejen na dotace, ale i na jiné pravidelné státní výdaje, a tak část určená pro dotace náklady na jejich výběr asi nijak významně nezvýší.

I tak ale musí být po tomto výčtu jasné, že obrovská část peněz, které mohly být použity na zlepšení života nebo rozvoj, se prostě utratí na výdaje, které se platí jenom proto, aby systém dotací fungoval. Nebylo by tedy lepší tyto peníze ponechat těm, co je vydělali nebo daněmi získali na místních úrovních a využít tak na zlepšování života a rozvoj celou stokorunu bez vyplácení úředníků v Bruselu, úplatků a zpracovávání sáhodlouhých elaborátů?

Pro nás, daňové poplatníky, by to určitě lepší bylo. Ono taky jak nějaký ouřada z Bruselu nebo z Prahy může posuzovat, jestli hřiště v Horní Dolní je opravdu potřeba nebo ne? To přece mohou vědět jenom ti místní...

Existuje však i jiný úhel pohledu, který odhaluje tu zmíněnou genialitu systému. Díky dotacím je totiž možné za cizí peníze, které se nejdříve odeberou, a pak část z nich se vrátí, se tvářit a všelijakými reklamami se prezentovat jako velký dobrodinec, bez kterého by to prostě nešlo. Být prostě tím, kdo „spravedlivě“ rozděluje (cizí) peníze a komu se musí všelijak nadbíhat, když se o dotaci žádá. A třeba z toho i někdy něco kápne...

A teď to důležité. Kdo jediný by tento zcela neefektivní systém mohl změnit nebo třeba i zrušit? Jenom politici za přispění úředníků...Tedy jen a právě ti, kteří ho zavedli a kterým jediným tento stávající stav musí maximálně vyhovovat. No není to geniální? Proto taky dotace byly, jsou a budou.

Autor: Miloslav Jeřábek | středa 22.5.2019 12:55 | karma článku: 11.24 | přečteno: 221x

Další články blogera

Miloslav Jeřábek

Vyjednávat nebo nevyjednávat se šílencem?

Obecně se má za to, že v případě války je třeba co nejrychleji místo zbraní nechat mluvit vyjednavače, a co nejrychleji dosáhnou příměří a následně míru. Kdo nechce vyjednávat, je zpravidla vnímán jako nezodpovědný člověk...

30.3.2022 v 18:28 | Karma článku: 21.59 | Přečteno: 544 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Napišme Evropské komisi co si myslíme o covid pasu!

Povinnost prokazovat se při cestování v EU tzv. covid pasem má končit 30. 6. 2022. Protože se podle některých politiků tento omezující instrument „osvědčil“, existuje návrh na prodloužení této povinnost i na další období.

17.3.2022 v 16:53 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 795 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Pachuť z doby covidové ještě zesílila

Minulý týden měli vládní odborníci jedinečnou příležitost odborně znemožnit ty, které označují za dezinformátory. K plánované diskusi se však nedostavili, což jen dále zvyšuje pochybnosti o smyslu většiny proticovidových restrikcí

10.3.2022 v 17:06 | Karma článku: 31.28 | Přečteno: 849 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Ne! Putin nemá na Ukrajinu žádné právo!

Petr Drulák ve svém komentáři pro iDNES označuje za „kořen dnešní tragédie“ na Ukrajině nikoli ruskou agresi, nýbrž fakt, že USA neuzavřely s Putinem „velmocenskou dohodu“ a že „jednaly proti zájmům Moskvy“...

4.3.2022 v 17:11 | Karma článku: 25.79 | Přečteno: 679 | Diskuse

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 16.38 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 865

Jsem běžný občan, možná jen o trochu aktivnější a zvídavější, než bývá zvykem. Sportovec, příležitostný cestovatel a fanda všech prima lidí.

 

Aktuální citát:

Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné: Aby slušní lidé nedělali nic.

Edmunt Burke (1729 – 1797)

 

www.zdraveforum.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...