Kdo je tady vlastně odborník?

28. 10. 2020 21:03:24
Nechte rozhodovat odborníky, nepleťte se jim do toho, oni vědí nejlépe co dělat. Krásná myšlenka, že? Kdo by ji nepodepsal... Snad jedině ten, kdo se nad tímto velmi častým názorem aspoň trochu zamyslí...

Nechte rozhodovat odborníky, nepleťte se jim do toho, oni vědí nejlépe co dělat. Krásná myšlenka, že? Kdo by ji nepodepsal... Snad jedině ten, kdo se nad tímto velmi častým názorem aspoň trochu zamyslí...

Jak může být tento přístup ošidný bych chtěl ukázat na příkladu působení člověka, kterého určitě všichni známe. Stále ho totiž ještě máme (pravděpodobně do čtvrtka) v čele ministerstva zdravotnictví a zejména v čele našeho proticovidového snažení. Pomineme-li jeho trapné odcházení a otázku, jak se mohl stát byť jen náměstkem ministra člověk bez povinné bezpečnostní prověrky a s tak pošramoceným morálním kreditem, zůstává ještě jedna zásadnější otázka. V čem vlastně pan Prymula přispěl jako odborník v boji proti Covid-19?

Za „úspěšné“ zvládnutí jarní části pandemie má od prezidenta vyznamenání. Co tedy znamenalo to „úspěšné“ zvládnutí malé vlnky Covidu, kdy počty nakažených byly oproti dnešku směšné? Mimo jiné, úplně zavření všech škol, divadel, doporučení nevycházet z domu, povinnost všude mimo domov nosit roušky, třeba i sám v autě nebo uprostřed lesa. A hlavně uzavření velké části ekonomiky, které státní pokladnu stálo cca 500 miliard Kč!

No tedy „zachránit“ národ před chřipkou rozházením takovéto obrovské sumy, kterou budou splácet ještě naše vnoučata, to by podle mého dokázal skoro každý. Jistě, zpětně všechno vypadá trochu jinak. Proto ale snad máme odborníky, aby správně vyhodnotili aktuální nebezpečnost situace a svým odborným přínosem zabránili škodám. To se ale na jaře bohužel nestalo a odborníci včele s panem plukovníkem jednali tak, jako by jednal každý trochu znalý, avšak nezodpovědný laik. Pan Prymula tak proslul zejména svými výroky o „zavření hranic na tři roky“ nebo o nutnosti si zvyknout na „život s rouškami“.

Poté byl odvolán z pozice náměstka ministra, kupodivu mu však pověst odborníka na zvládání pandemie zůstala (!) a stal se členem týmu pana premiéra. Vládě se vyčítá, že se dostatečně nepřipravila na druhou vlnu pandemie. Je záhadou, proč pan plukovník v tomto smyslu na premiéra účinněji nepůsobil, když právě jeho rodina rozhodně nic nezanedbala a firma jeho dcery, do té doby minimálně aktivní, získala tučnou dotaci na výrobu dezinfekce.

Na podzim byl jmenován ministrem, od vlády se mu dostalo velké důvěry i pravomocí a on sám se, stejně jako na jaře, pasoval na absolutního odborníka, který nebude nic konzultovat s odborníky z jiných oblastí silně ovlivněných jeho opatřeními (ekonomie, sociologie, psychologie atd.) a který bude rozhodovat i o tom, jaká objektivní data budou zveřejněna a jaká nikoliv. Těm, co měli jiné názory, doporučoval mlčet. Prostě demokrat každým coulem... A jako správný voják se pustil s vervou do boje proti Covidu. Rozkaz stíhal rozkaz, opatření stíhalo opatření. Naučil nás, že dva týdny mohou mít někdy délku jen tří dnů... Po vojenských bitvách ale často zůstává spálená země, a to teď hrozí i nám.

Jaké jsou tedy faktické výsledky jeho působení na podzim? Od jeho nástupu do funkce ministra a začátku povinnosti opět nosit roušky počet nakažených strmě roste, a to přes další a další většinou značně chaoticky zaváděná opatření. Nepřišel s ničím, co by bylo proveditelné a účinné, vinu sváděl na nezjištěné porušovatele pravidel. Prostě žádný záblesk geniality, jak by se na skutečného odborníka slušelo. Pokud se tedy tím zlomovým opatřením, které zvrátí růstové křivky nakažených, nestane zákaz vycházení do opuštěných nočních ulic...

Většina jím nařízených pravidel byla opět naprosto standardní, jak by je navrhnul i jakýkoliv trochu poučený laik. V jejich důsledku dluhy státu, stejně jako na jaře, rostou a rostou. No a virus se v klidu šíří dál... Jediným hmatatelným výsledkem jeho působení tak vedle totálního rozvrácení života společnosti jsou tedy hlavně ty dluhy, což jen potvrzuje platnost starého pořekadla, které vyjmenovává tři nejčastější příčiny krachu. Jednou z nich je totiž „bezmezná důvěra k odborníkům“. Můžeme něco takového chápat jako úspěch? To asi těžko.

Vůbec nepochybuji o tom, že pan Prymula se snažil šíření viru zastavit nebo alespoň omezit, a možná je opravdu ve svém oboru odborník. Tím oborem ale určitě není zvládání pandemie. Mnoho publikoval, bude tedy asi zdatný teoretik. Jak se ale znovu ukázalo, praxe je něco úplně jiného.

PS:

Po odvolání z postu ministra se má pan Prymula stát členem jakési „expertní skupiny“ blízké vládě. No někdo má asi opravdu své image odborníka absolutně nezničitelné!

Autor: Miloslav Jeřábek | středa 28.10.2020 21:03 | karma článku: 40.19 | přečteno: 4420x

Další články blogera

Miloslav Jeřábek

Vyjednávat nebo nevyjednávat se šílencem?

Obecně se má za to, že v případě války je třeba co nejrychleji místo zbraní nechat mluvit vyjednavače, a co nejrychleji dosáhnou příměří a následně míru. Kdo nechce vyjednávat, je zpravidla vnímán jako nezodpovědný člověk...

30.3.2022 v 18:28 | Karma článku: 21.59 | Přečteno: 544 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Napišme Evropské komisi co si myslíme o covid pasu!

Povinnost prokazovat se při cestování v EU tzv. covid pasem má končit 30. 6. 2022. Protože se podle některých politiků tento omezující instrument „osvědčil“, existuje návrh na prodloužení této povinnost i na další období.

17.3.2022 v 16:53 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 795 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Pachuť z doby covidové ještě zesílila

Minulý týden měli vládní odborníci jedinečnou příležitost odborně znemožnit ty, které označují za dezinformátory. K plánované diskusi se však nedostavili, což jen dále zvyšuje pochybnosti o smyslu většiny proticovidových restrikcí

10.3.2022 v 17:06 | Karma článku: 31.28 | Přečteno: 849 | Diskuse

Miloslav Jeřábek

Ne! Putin nemá na Ukrajinu žádné právo!

Petr Drulák ve svém komentáři pro iDNES označuje za „kořen dnešní tragédie“ na Ukrajině nikoli ruskou agresi, nýbrž fakt, že USA neuzavřely s Putinem „velmocenskou dohodu“ a že „jednaly proti zájmům Moskvy“...

4.3.2022 v 17:11 | Karma článku: 25.79 | Přečteno: 679 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 101 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 155 |
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 865

Jsem běžný občan, možná jen o trochu aktivnější a zvídavější, než bývá zvykem. Sportovec, příležitostný cestovatel a fanda všech prima lidí.

 

Aktuální citát:

Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné: Aby slušní lidé nedělali nic.

Edmunt Burke (1729 – 1797)

 

www.zdraveforum.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...